Onderscheid
Jaren geleden gaf ik een cv-training aan een groep van tien medewerkers van een bank. Ze werkten al sinds jaar en dag met elkaar op dezelfde afdeling. Ze hadden dezelfde vooropleiding gedaan, dezelfde trainingen en cursussen op het werk gevolgd. Ze hadden allemaal dezelfde functie en die hield op te bestaan: ze wilden en ‘moesten’ solliciteren naar iets nieuws.
“We kunnen wel ingewikkeld gaan doen over een cv,” zei één van hen, “maar wat heeft dat voor nut? Als wij solliciteren, zijn we allemaal hetzelfde!”
Kan niet waar zijn
Dat kan natuurlijk niet waar zijn! Het zou betekenen dat het een mogelijk nieuwe werkgever niet uitmaakt van wie van deze tien mensen hij of zij het cv ziet. Dat iene-miene-mutte voldoende is; ze pikken er gewoon eentje blind uit.
We kwamen te praten over onderscheid. Gelukkig is iedereen anders, gelukkig doet iedereen zijn of haar werk net even iets anders dan die collega met exact dezelfde baan.
Ook hier was dat zo. Er bleken mensen die echt van de aantallen waren: het maakt niet uit hoeveel dossiers er op het bureau liggen, maar zij maken het af. Anderen bleken helemaal voor kwaliteit te gaan: het maakt niet uit hoe complex een dossier is, het gaat pas van tafel als zij er een tien met een griffel voor geven. En weer anderen vroegen zich af wat al die dossiers toch bij hen deden: zij gaan in gesprek met de afdelingen om hen heen om af te stemmen wat wel en wat niet op hun afdeling thuishoorde. En zo bleek iedereen zijn of haar eigen draai aan de functie te hebben gegeven.
Zelfde functie, zelfde achtergrond, zelfde cursussen, absoluut andere manier van werken.
Vertel over jezelf
Vandaar dat het in je cv (en in netwerkgesprekken, sollicitatiegesprekken en op LinkedIn) vooral van belang is om te vertellen wie jij bent, hoe je werkt en wat jouw onderscheid is. Hoe doe jij het anders dan je collega met exact dezelfde baan?
Zo vertel ik het altijd in trainingen en coaching gesprekken: goed om te vertellen WAT je doet, nog veel beter om te vertellen HOE jij dat doet.
Als je vertelt WAT je doet, weet ik als lezer vooral iets over de baan.
Als je vertelt HOE je het doet, weet ik als lezer vooral iets over jou.
En laat jij nou net het allerbelangrijkste zijn in elk netwerk- en sollicitatiegesprek, op je cv en je LinkedIn profiel. Jij maakt het onderscheid!
Groeten,
Vincent
Het sollicitatie alfabet wordt gevormd door zesentwintig blogs. Elke letter staat voor een activiteit, aspect of aanname die samenhangt met jouw sollicitatie, of met de loopbaanontwikkeling van jouw medewerkers.
De volgorde van de letters bepaal jij. Dus heb je met betrekking tot solliciteren een onderwerp, activiteit of letter waar jij over wilt lezen? Laat het me weten , dan maak ik er werk van! www.zichtopinzicht.nl/sollicitatiealfabet
Reactie
Vond je dit artikel waardevol? Ik vind het leuk als je me dat laat weten door middel van een reactie. En om elkaar te versterken, mag je me uiteraard altijd een uitnodiging sturen om te linken ;-)
Vincent Kuyvenhoven, van Zicht op Inzicht, is gecertificeerd loopbaan professional en maakt werk van jouw sollicitatie, CV, netwerk en LinkedIn door middel van workshops, trainingen (ook online) en persoonlijke begeleiding aan werkzoekenden en organisaties die hun personeel willen ondersteunen bij het vinden van een passende baan.
Daarnaast is hij gecertificeerd MapsTell Guide en Coach waarmee je op een eenvoudige en interactieve manier inzicht in jouw gedrag en je manier van communiceren krijgt. Je leert jezelf daardoor (nog) beter kennen en anderen echt begrijpen!
#solliciteren #cv #curriculumvitae #netwerken #linkedin #sollicitatiealfabet